Kansallisgalleria - Taidekokoelmat

VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KOKOELMA

Valtion taideteostoimikunta on hankkinut vuodesta 1956 lähtien taidetta valtion julkisiin tiloihin. Teokset muodostavat valtion taideteostoimikunnan kokoelman, jossa vuonna 2017 on lähes 14 000 teosta taiteen eri alueilta. Kokoelman teokset on sijoitettu yli 600 kohteeseen kotimaassa ja ulkomailla. Valtion taideteostoimikunnan kokoelmaan siirrettiin vuonna 2001 SKOP:n kokoelmasta 3 548 teosta. Valtion taideteostoimikunta on toiminut 1.1.2011 lähtien Kansallisgallerian yhteydessä.

Valtioneuvosto antoi vuonna 1956 päätöksen ”julkisten rakennusten kaunistamisesta taideteoksilla”. Tehtävää toteuttamaan asetettiin valtion taideteostoimikunta. Toimikunta hankkii teoksia valtion julkisiin tiloihin järjestämällä kilpailuja, tilaamalla teoksia taiteilijoilta ja ostamalla teoksia näyttelyistä sekä suoraan taiteilijoilta. Teokset muodostavat valtion taideteostoimikunnan kokoelman, jossa vuonna 2017 on lähes 14 000 teosta taiteen eri alueilta. Toimikunnan periaatteena on aina ollut hankkia ”aikalaistaidetta”, taiteilijoiden ajankohtaisinta tuotantoa. Kokoelma heijastaa varsin kattavasti suomalaisen nykytaiteen kehitystä lähes 60 viime vuoden ajalta. Sen keskeisen osan muodostavat tilaustyöt, perinteisistä monumenttiveistoksista ja seinämaalauksista eri tekniikoilla toteutettuihin tilateoksiin. Uusien taidemuotojen soveltaminen julkisiin tilaustöihin on viime vuosina ollut eräs toimikunnan kiinnostavimmista haasteista.

SKOP:n taidekokoelma siirtyi valtioneuvoston päätöksellä 20.12.2001 opetusministeriön hallintaan. Taidekokoelman teokset jaettiin Valtion taidemuseon, Designmuseon ja valtion taideteostoimikunnan kesken. Valtion taideteostoimikunnan kokoelmassa SKOP:n teoksia on yhteensä 3 548 kpl ja niiden inventaarionumeroissa on käytetty etuliitettä SKOP.

Valtion taidehankinnoilla on kaksi selkeää tehtävää: ympäristöpoliittinen ja kulttuuripoliittinen. Taideteosten avulla pyritään kehittämään ihmisten elinympäristöä virikerikkaaksi ja laadukkaaksi. Teokset sijoitetaan julkisiin tiloihin ihmisten arkiympäristöön, jotta ne saavuttaisivat mahdollisimman laajan yleisön. Valtion taideteostoimikunnan kokoelman teoksia on sijoitettu yli 600 kohteeseen. Kotimaassa teosten sijoituspaikkoja ovat muun muassa ministeriöt, yliopistot, valtion erityiskoulut, verotoimistot ja oikeuslaitoksen tilat. Ulkomailla teoksia on Suomen ulkomaan edustustojen ja Suomen kulttuuri-instituuttien tiloissa.

Verkkopalvelusta

Verkkopalvelu on Kansallisgallerian ylläpitämä sivusto. Se tarjoaa perustietoa Valtion taideteostoimikunnan kokoelmiin kuuluvista teoksista ja taiteilijoista. Uudet hankinnat päivitetään säännöllisesti palveluun.

Kokoelmissa on yhteensä 13 792 teosta (17.8.2017 tilanteen mukaan). Tällä hetkellä esillä on yhteensä 433 teoskuvaa.

Teostiedot tulevat palveluun Valtion taideteostoimikunnan kokoelmatietokanta Muusasta.

Verkkopalvelu on toteutettu Wandora-aineistonhallinta- ja julkaisujärjestelmällä. Lisätietoja järjestelmästä www.wandora.org.

Sivuston lisäksi Valtion taideteostoimikunnalla on API-ohjelmistorajapinta ja teos- ja taiteilijatiedot ovat saatavilla datapakettina.

Sivusto on toteutettu opetus- ja kulttuuriministeriön erillisrahoituksella 2014.

Käyttövinkkejä

Sivustolla voi selata ja etsiä taideteoksia ja taiteilijoita.

Jokaisella kokoelmiin kuuluvalla teoksella on oma teossivu.

Verkkosivustolla on merkitty valtion taideteostoimikunnan kokoelman tilaustöiden sijoituskohteet karttanäkymään sekä linkki Google street view-näkymään silloin kun ulkoteos on siellä katsottavissa. Julkiset ulkoteokset tai ulos selkeästi näkyvät teokset on esitelty kuvin.

Jokaisella taiteilijalla, jonka teoksia kuuluu kokoelmiin, on oma sivu.

Joitakin teoksia esitellään laajemmin tekstein ja dokumentein.

Tekijänoikeuksien alaisia teoskuvia esitetään tekijänoikeuslainsäädännön ja erillisten sopimusten puitteissa.

Voit vaihtaa listausnäkymissä peruslistasta tekstipohjaiseen listaan, gallerianäkymään tai katsella teoksia yksi kerrallaan.

Valitettavasti emme voi tarjota kaikkia tietosisältöjä ja hakutoimintoja ruotsiksi ja englanniksi, koska järjestelmämme nojaa suomenkieliseen tietojärjestelmään.

Tekijät

Sisältösuunnittelu:
Valtion taideteostoimikunnan ja Kansallisgallerian kokoelmahallintaosaston työryhmä

Käyttöliittymäsuunnittelu ja -toteutus:
Grip Studios Interactive Oy, Aki Kivelä, Olli Lyytinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut Valtion taideteostoimikunnan kokoelmien julkaisua ja mahdollistanut tämän verkkosivuston kehityksen.

Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria