Kansallisgalleria - Taidekokoelmat

Reitit

Reitteihin on valittu teoksia teemojen ja aiheiden mukaan. Reiteillä edetään valmista polkua pitkin.

Queer-katse kokoelmiin – kokoelmien toisin lukeminen

Queer on englanninkielen sana, joka tarkoitti alun perin omituista, kummallista tai normien vastaista. Myöhemmin siitä tuli haukkumasana, jolla kuvailtiin epäsopivaksi koettua seksuaalisuutta, kuten homoseksuaalisuutta. Queer on nykyään käytössä myös toisella tavalla. Toisin ymmärrettynä se merkitsee kapinallisuutta ja tasapäistämisen vastustamista – kaikkien ei tarvitse olla samanlaisia kuin toisten. Nykyään queer ymmärretään normien kyseenalaistamisena ja haastamisena. Tämän lisäksi se ymmärretään myös teorian ja käytännön yhteispelinä. Liian usein teoria ja käytäntö on nähty toisilleen vastakkaisina tapoina hahmottaa maailmaa, mutta queer kyseenalaistaa myös tämän ”itsestäänselvyyden”. (31.1.2013)

Helene Schjerfbeckin matkassa

Tällä reitillä tutustutaan rakastetun taiteilijan, Helene Schjerfbeckin teoksiin koko hänen pitkän uransa ajalta. Schjerfbeck siirtyi historiamaalauksesta arkitodellisuuden kuvaamiseen ja kehitti lopulta hänelle tunnusomaisen pelkistetyn tyylinsä. (2012)

Kalevalan ahoilla

Tervetuloa Kalevalan sadunomaiseen kuvamaailmaan! Kalevalan ahoilla –reitillä näet eri aikakausien taiteilijoiden tulkintoja Kalevalasta. Voit kulkea koko reitin maailman synnystä, loitsujen ja Sammon ryöstön kautta aina Väinämöisen viimeiseen loitsuun asti. Voit myös tarkastella teoksia yksittäisinä tarinoina. Toiminnalliset tehtävät ohjaavat ajatusten esille tuomiseen draaman, piirustus- ja valokuvaustehtävien sekä kolmiulotteisen työskentelyn kautta. Seikkailu alkakoon! (2010)

Matkakuumetta

Tunnetko olosi levottomaksi, poltteleeko innostus jalkapohjiasi? Kenties sinulla on matkakuumetta! Tällä reitillä lähdemme tien päälle ja seuraamme, kuinka arkirutiineista irtautuminen ja kulttuurien kohtaaminen on innoittanut taiteilijoita. (2010)

Sodan kuvat

Sodan kuvat -reitillä tarkastellaan, kuinka eri aikakausien taiteilijat meillä ja muualla ovat kuvanneet sotia ja levottomuuksia. Seuraamme sotureita kunnian kentille ja katsastamme kotirintaman uurastusta. Se on menoa nyt! (2009)

Eläimellisiä kuvia

Hei! Tervetuloa. Olen Humu, ihana kani Marianna Uutisen samannimisestä teoksesta. Olen kuvassa isokokoinen, melkein metrin korkea ja edustan tällä reitillä nykytaiteen eläimiä. Neljäntoista taideteoksen tai teosparin avulla voit nähdä pienen katsauksen siitä, mitä eri aikojen taiteilijat ovat meistä eläimistä ajatelleet, miten ja millä materiaaleilla meitä kuvanneet. (2008)

Mennään metsään

Lähde mukaan metsäretkelle! Polku johdattaa sinut Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmiin. Lähestymme kohdettamme kaukaa, astumme metsäpolulle ja vaellamme syvälle metsään – ja löydämme tien sieltä pois. Metsäretki taiteilijoiden matkassa rauhoittaa, virkistää ja yllättää. (2006)