Kansallisgalleria - Taidekokoelmat

?action=image&iid=I0032600&profile=CC0topicartworkbignew
?action=image&iid=I0032600&profile=CC0full
Wacklin, Isak: Mrs Heckford
artwork/A II 1439/I0032600
Kuva: Kansallisgalleria / Jukka Romu
Kuva: Kansallisgalleria / Jukka Romu
Tämä teoskuva on lisensoitu CC0-lisenssillä ja on vapaasti käytettävissä, sillä teoksen tekijänoikeuden suoja-aika (70 vuotta taiteilijan kuoleman jälkeisestä vuodesta) on päättynyt.
Teoskuvia voi tilata julkaisukäyttöön Kuvapalvelusta

Mrs Heckford

Sujuva, keveä siveltimenkäyttö, vaalean vihreän, roosan ja keltaisen sävyjä toistava väriasteikko ja usvainen maisematausta lahoavine puunrunkoineen — Isak Wacklinin Mrs Heckford edustaa tyylipuhtaasti Suomen taiteessa harvinaiseksi jäänyttä suuntausta, rokokoota.

Eurooppalaisen rokokoon viehkeä eloisuus ja vaaleat värit eivät juuri löytäneet kaikupohjaa pohjoisen maan harvojen taiteilijoiden keskuudessa. Mrs Heckford on rokokoomuotokuvataiteen merkittävin ja miltei ainoa edustaja Suomessa. Se on poikkeuksellinen myös Wacklinin omassa tuotannossa. Hänen teostensa väriasteikko on yleensä tumma ja niitä leimaa pikemminkin pidättyvä vakavuus kuin kepeä eleganssi.

Oulussa syntynyt Wacklin lienee saanut ensi kosketuksen taiteilijan työhön Tukholmassa 1730-luvun lopulla, joskaan hänen opintojensa varhaisista vaiheista ei ole varmaa tietoa. Wacklin tunnetaan ennen kaikkea muotokuvamaalarina. Hän oleskeli myös Tanskassa ja kuului Kööpenhaminassa kuuluisan hovimaalarin, Carl Gustaf Pilon piiriin. Suomessa Wacklinin tiedetään käyneen nuoruusvuosien jälkeen vain vuonna 1755, jolloin hän maalasi sarjan sukulaisten muotokuvia.

Mrs Heckfordissa voi nähdä yhteneviä piirteitä Englannin 1700-luvun taiteen maisemataustaisten muotokuvien kanssa. Maalaus löydettiin 1920-luvulla Lontoosta, mikä on omiaan vahvistamaan mielikuvaa näistä yhteyksistä. Englannissa pitkään asuneen ruotsalaisen taidemaalarin, Lorens Pasch vanhemman tiedetään niin ikään tuoneen englantilaisia vaikutteita Tukholmaan, jossa Wacklin työskenteli.

Teksti: Anja Olavinen

Asiasanoitus

korkeus 76,50 cm
leveys 63,50 cm
lahja elokuussa_1921, A II 1439