Kansallisgalleria - Taidekokoelmat

?action=image&iid=I0075400&profile=CC0topicartworkbignew
?action=image&iid=I0075400&profile=CC0full
Lauréus, Alexander: Talonpoikaistanssit Suomessa
artwork/A IV 2784/I0075400
Kuva: Kansallisgalleria / Antti Kuivalainen
Kuva: Kansallisgalleria / Antti Kuivalainen
Tämä teoskuva on lisensoitu CC0-lisenssillä ja on vapaasti käytettävissä, sillä teoksen tekijänoikeuden suoja-aika (70 vuotta taiteilijan kuoleman jälkeisestä vuodesta) on päättynyt.
Teoskuvia voi tilata julkaisukäyttöön Kuvapalvelusta

Talonpoikaistanssit Suomessa

Alexander Lauréus maalasi useita tanssiaisia kuvaavia teoksia. Tässä aihe on saanut ihannoidun, nostalgiaa henkivän tulkinnan. Taiteilijan joidenkin muiden tanssiaiheiden huumori ja riehakkuus ovat poissa, ja maalauksessa korostuu harmonia ja talonpoikasväen arvokkuus ja hyvinvointi. Romanttisen ihanteellinen kuva talonpoikaisen elämän luonnollisuudesta ja puhtaudesta pohjautuu osaltaan valistusfilosofi Jean-Jacques Rousseaun aatteisiin, joihin Lauréuksen tiedetään tutustuneen.

Lauréus ei järjestäytyneen koulutuksen puuttuessa vielä voinut saada ammatillista taideopetusta Suomessa. Hänen lahjakkuutensa huomattiin kuitenkin kotikaupungissa Turussa, ja yhteinen varainkeruu mahdollisti opintojen aloittamisen Tukholman kuninkaallisessa taideakatemiassa vuonna 1802. Lauréus saavutti Tukholmassa taideakatemian jäsenyyden ja hovimaalarin arvonimen. Kuuden vuoden matkastipendin turvin hän teki opintomatkat ensin Pariisiin, myöhemmin Roomaan, ja keskittyi matkoillaan ennen kaikkea kansan elämän kuvaamiseen. Lauréuksen ura katkesi Roomassa äkilliseen kuumesairauteen kesken aktiivisen luomiskauden, kun hän taiteilijana oli kehittymässä realistisempaan suuntaan.

Romantiikan ajan taiteilijana Lauréusta kiinnostivat valon avulla aikaansaadut tunnelmavaikutukset, ja hänet tunnetaan erityiseti tulenvalon kuvaajana. Talonpoikaistanssien ylle hän loi pehmentävää, arjen häivyttävää hohdetta. Nimestään huolimatta teosta tuskin voi pitää ensisijaisesti suomalaisen talonpoikaisväestön kuvauksena. Tunnelmatekijät ovat olleet taiteilijalle kansatieteellistä täsmällisyyttä tärkeämpiä.

Anja Olavinen

korkeus 52,00 cm
leveys 67,50 cm
testamenttilahjoitus 15.10.1950, A IV 2784