Finlands Nationalgalleri - Konstsamlingar

?action=image&iid=A0047101&profile=CC0topicartworkbignew
?action=image&iid=A0047101&profile=CC0full
Ekman, Robert Wilhelm: Greta Haapasalo spelande kantele i en bondstuga
artwork/A I 42/A0047101
Bild: Finlands Nationalgalleri / Antti Kuivalainen
Bild: Finlands Nationalgalleri / Antti Kuivalainen
Den här bilden av ett verk publiceras under CC0-liscens och är fritt tillgänglig, eftersom verkets upphovsrätt (70 år från året då konstnären i fråga avled) har upphört.
Bilder av verken kan beställas av Bildservice i publikationssyfte.

Greta Haapasalo spelande kantele i en bondstuga

Kring kantelespelaren på Robert Wilhelm Ekmans målning har en samling andäktiga lyssnare samlats. Förutom husfrun lyssnar de unga herrskapskvinnorna och deras barn till musiken, liksom den piprökande soldaten och fiskaren som reparerar sina nät. Tonerna har också fångat husets dotter som pysslar vid kärlskåpet och den täljande pojken på golvet. Kantelespelaren Kreeta Haapasalo var en känd folkmusiker.

Under nödåren på 1860-talet livnärde hon sin familj som vandrande kantelespelare och runosångare. Den bildade klassens intresse för det finska folkets rötter gjorde henne mycket populär. Kreeta Haapasalo sågs som en sinnebild och tolk för den gamla Kalevalatraditionen. Genom henne kände man sig få en omedelbar kontakt med den ursprungliga, äkta finskheten.

Ekman hade utbildat sig på konstakademin i Stockholm. Hans produktion präglas av ett omättligt intresse för det finska folkets historiska öden och liv. Efter resor till Frankrike och

Italien återvände Ekman för gott till Finland 1845, och var fram till sin död överlärare för Åbo ritskola som grundades 1846. Konstnärens stora men ofullbordade dröm var att illustrera nationaleposet Kalevala.

Ekmans folklivsskildringar fick ett gott mottagande. Bilden av den kantelespelande kvinnan återspeglar en idealiserad bild av det finska folket och de kulturella band som oavsett samhällsklass band det samman. Enigheten och sämjan framhävs av den tryckta bilden av den älskade kejsaren, Alexander I, som betraktar scenen från väggen.

Anja Olavinen

korkeus 75,00 cm
leveys 105,00 cm
osto 1869, A I 42